Seramik Bakımı Nasıl Yapılır?

Seramik Bakımı Nasıl Yapılır?

+ - 1

Seramik Bakımı Nasıl Yapılır

Bu blog makalemizde  sizlere doğru seramik bakım hakkında bildiklerimi aktarmak istiyorum, öncelikle sektörde yanlış pazarlama ötürü seramik kaplama mevzusu sanki arabanın üstüne kurşun geçirmez bir koruma gibiymiş gibi anlatılıyor bu yüzden ilk önce seramik nedir onu kısaca sizlere anlatmam daha doğru olacak .

Seramik Nedir?

Seramik (si02) nedir?

Seramiğin hammaddesi Si02 açılımı silikon dioksit veya silika olarak adlandırılır. Doğada en yaygın adı ise quartz (kuvars) dır ve doğada bulunan bir maddedir. Dünyanın bir çok yerinde görülen silis kumunun ana bileşenidir bu yüzden sıvı cam olarak sektörde adlandırılmasının sebebi de budur. Doğada silika, çeşitli minerallerin bir bileşimi ve sentetik bir ürün olarak var olan, en karmaşık ve en bol bulunan malzeme ailelerinden biridir. Bu konuya ilerde çok detaylı anlatacağım ama seramiğin hammaddesinin ne olduğunu kısaca böyle özetleyebilir. Gelelim koruma amaçlı seramik boya korumamıza çeşit laboratuvar ortamında önce savaş uçaklar için geliştirilen bu koruyucu ürün ilk zamanlarda uçakları korumak için yapılsa da sırasıyla sivil havacılık denizcilik ardında ise otomobil grubuna yönelik üretildi tabi ki arz talep doğrultusunda kara taşıtlarında daha çok çeşitliliği oldu. Seramik boya korumamız Avrupa tipi bir sedan arabada ortalama 20 ile 35 ml tüketilir buda araç üzerinde altını çiziyorum mikron(boya) ölçüm cihazlarında görünmeyecek kadar ince bir koruma sağlar ki fiziksel olarak bunun 1litre bile kullansa olamayacağını mantık çerçevesinde anlaşılmaktadır. Seramik aracınızın boyasına canlılık katarken UV ışınları ve kimyasallara karşı koruma sağlar, ama ülkemizde kullanılan yıkama kimyasallarından ötürü Türkiye’nin seramikler için bir cehennem olduğunu acık acık söyleyebilir.

Seramik kaplama arabanın boyasına zarar görmesini önlemek içindir boyanın dayanımına göre daha fazla direnç gösterse de zarar görme ihtimali çok yüksektir.
Seramik nedir?

Seramik bakımı nedir?

Asıl konumuz olan seramik bakımına gelelim araç üzerinde gözle görülmeyen bu kristalize korumayı, nasıl vaad edilen dayanımı süresinde su itişi ve kimyasala karşı direncini ayakta tutacağınızı  anlatacağım. Seramik bakımı ile onarımını karıştırmamak en büyük olay arabayı fırça ve ağır kostikle yıkayıp her ürünü yüzeye uygularsanız seramik o yüzden zamanla yok olur ve bakımla kurtarılamaz onarım işlemi yapılması gerekir . Seramik bakımının en önemli kısmı doğru yıkama, doğru yıkamadan kastım sadece ph nötr şampuan kullanmak değil yıkama yöntemi, kullanılan yıkama eldiveni ve bezinde etkisi mevcut, bunun sebebini fiziksel olarak size anlatmam gerekirse aşınma diyebiliriz iki madde arasından sürtünme varsa aşınan ve aşındıran vardır. Burada aşındıran yıkama ekipmanları iken aşınan aracın yüzedir, doğru ürün tercih edilmesi bu yüzden önemlidir. Seramikli araçlar hiç bir şekilde fırça ile yıkanmaz veya kuru kuru silinmez. İkinci dikkat edeceğimiz  konu ise çok sık yıkama ve km evet ne kadar doğru yıkama yapsanız da fazla yıkama seramik ömrünü azaltır genellikle seramiklerin ömrü belirleyen testler yapılırken hafta 1 yıkama olarak göz önünde bulundurur üretici firmalar ve bir çok markanın km ömrü vardır ne kadar gözümüze yıl olarak dikkat çekilse de  aslında seramiklerin bir km ömrü mevcuttur. Yani aslında anlayabileceğiniz üzere seramiğin ömrünü azaltan faktörler var, ama asıl bakımı yapan konu doğru yıkama yöntemi. Gelelim bakım ürünleri konusuna bazı markaların kendi seramikleri hatta başka markaların uygulanmış olan seramiklerde su iticiliği ve kimyasala karşı direncini geri getirebilen ürünleri olsa da kendi fikrimce başka markaların seramik bakım ürünleri başka markaların seramiklerinde pek fazla performans gösteremiyor. Şimdi yıkama konusundaki ekipmanlara sizlere biraz özetleyelim.

Yıkamada ekipmanların önemi

Seramik bakımının en önemli konusunda korumanın en önemli faktörü olan doğru yıkama yöntemi 2 bucket method (çift kova) dur. Çift kova yönteminde iki kova yeterli içerisindeki grid yani ızgaralarda olması gerekmektedir. Yıkama eldiveni ve durulama eldiveni Gsm değenin yüksek olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Araba Yikama Ekipmanları

Yıkama ve bakımında ürün seçerken nelere dikkat edilmedir?

Yıkama ve Seramik bakımı yaparken olabildiğince uygulanan seramik markasının ürünlerini tercih etmenizi kesinlikle öneriyorum bunun sebebi üretici firma testleri yaparken kendi ürünlerini kullanmaktadır bu yüzden ürünleri bir biriyle çoğunlukla uyumludur. İki marka ile bu konuda örneklendirirdim.

Örnek1:
Araçta uygulanan seramik Gyeon Mohs olsun, Şampuan tercihim Gyeon bathe bakım ürünü olarak Gyeon Cure olacaktır. Gyeon Bathe+  si02 ph-nötr içeriği sayesinde yıkama sırasında da azda olsa bakımını yapabilirsiniz.
Örnek2:
Araçta uygulanan seramik Fireball Devil’s blood olsun, Şampuan Fireball Tropical Shampoo, bakım ürünü Fireball Piroutte ile bakımı yapılabilir. Fireball Hydro Shampoo ile si02 içeriği sayesinde yıkamada azda olsa bakım sağlanabilir
Örnek3: 
Araçta uygulanan seramik Car Pro 3.0 Cquk olsun, şampuan Car pro reset ph nötr, bakım ürünü Car pro Elixer ilede bakımını yapabilirsiniz, Car pro Reload ilede ciddi bir bakım sağlayabilirsiniz.
bir çok markada bu işlem böyle devam etmekte, uzun lafın kısası seramik tercih ederken bakım ürünlerinide bulabilme konusunda biraz yüksek markaları seçmekte fayda var diyebiliriz.
Eğer bunlara dikkat edilmiyorsa seramik bakımı veya booster ürünleri 6 ayda bir uygulanmalıdır. (fireball Typhoon- Gyeon cure, Car pro reload gibi)

Not: Günümüzde bakım için Ceramic Detailer ürünleri veya Quick Detailer ürünleri mevcut her markada ürün adı değişikliği gösterebilir bu yüzden iyice araştırma yapmanızı öneririm.

Seramik Bakımı Ürünleri

Doğru bilinen yanlışlar

Seramikli arabaya wax işlemi yapılır (yanlış )

Seramikli arabaya ilk 6 ay hiç bir destek ürünü onarım işlemleri haricinde uygulanmaz perdeleme veya lekelenmeye sebep olur, Seramikli arabalara hiç bir şekilde wax sürülmez!

Her cila her seramikte kullanılabilir (yanlış)
Yukarda da bahsettim seramikler her markanın her ürünüyle iyi çalışmaz araç üzerinde lekelere sebep olabilir!

Bebek şampuanıyla araba yıkanır (yanlış)
Ne kadar petrol deki ve ucuz yıkama işlemi yapan tesislerdeki kostikten  şampuanlara göre iyi olsa da bebek şampuanları organik yüzeyler için tasarlanmıştır bazı bebek şampuanların içerisinde zararlı maddeler mevcuttur.

Wax ve cila içerik şampuanlar seramikli araçlar için uyumludur.(Yanlış)

wax ve cila içerikli şampuanlar geleneksel ürün korumalar için iyidir, lakin seramikli araçlarda ph nötr veya Si02 içerikli şampuanlar tercih edilmelidir.

Düzenli demir tozu kullanımı seramikli araçlara yapılabilir (kısmen yanlış)

Her demir tozu iyidir diye bir kavram yoktur bir çok tipte demir tozu mevcuttur bakım ürünü kullanmadan ph nötr demir tozu temizleyiciler kullanılabilir (koch chemie FB gibi)

Seramikli arabaya kil uygulanabilir (yanlış)
Bir çok profesyonel usta ve detayı seven kullanıcılar kilden sonra yüzeyin çizildiğini fark etmiştir. Bu sebepten seramik onarımı yapılmayacaksa uygulanmaz.

Seramikli arabaya yakın mesafeden su tutmak zarar vermez (yanlış)

Basınçlı makinelerin güçleri bazen çok fazla olabiliyor bu durumda araç üzerindeki verniği hatta boyayı kaldırabiliyor seramiğe ne yapmaz, kuş lekesini böcek kalıntısını temizleyeceğim diye yakından su tutmayın.

Araç aşırı kirli iken ağır Pre-wash(ön yıkama) yapılması zararlı değildir (kısmen yanlış)

Bazı durumlarda ağır kimyasallar kullanılması lazım bunun sebebi bazı kir yapısı çıkmayabiliyor, ne kadar markalar bunlar için minimum zarar veren ürünler yapsada bakım yapılmasını öneririm.

Jant ve plastik aksamlara uygulanan koruma ve seramiklere bakım yapılabilir ama dayanımı pek fazla olmaz

Evet bloğumda olabildiğince sizlere aktarmaya bildiğim ve kaynaklardan toparlayabildiğimi yazmaya çalıştım tabi ki hatalarım ve eksiklerim olabilir, bu konuda bana instagram’dan yazarsanız ve gerekli kaynakları gösterirseniz düzeltmeleri yaparım.

Bu içerik Sponsorlu içerik değildir! sponsorluk içerikler için lütfen mail üzerinden veya intagram üzerinden benimle iletişime geçebilirisiniz.

İnstagram Adresim:
Realbtest
Mail:
info@realbblog.com

Yazar Hakkında

Yorum Yap

Yorumlar (1)

  1. 2 sene önce

    Ağzınıza sağlik 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir